Den egentlige smøretabben
(20.02.2014) Født med ski på bena, og best både i marka og til fjells. Nordmenn elsker ski og det går sport i å smøre helt perfekt for dagens føre. Likevel kan den største tabben være gjort før du forlater smøreboden.
Mange smøreprodukter inneholder stoffer som kan være både helse- og miljøskadelige. Ofte kastes disse rett i restavfallet, og folk blir miljøsyndere uten å selv være klar over det. Produktene skal nemlig sorteres som farlig avfall etter bruk.
Smurte med ørevoks
Før i tida kokte folk sammen de rareste blandinger for å få god glid og godt feste. Blant annet ble både sild, likfett, ørevoks, saueblod og smeltede grammofonplater brukt for å få godt feste på skiene. Dette ifølge en artikkel "Femmila"-forfatter Thor Gotaas har skrevet for NRK.
Disse tider er forbi, og nå har vi isteden et mangfold av høyteknologiske skismøringsprodukter å boltre oss i. I tillegg kommer det stadig nye produkter på markedet. Uheldigvis har alt sin pris: Flere av dagens smøreprodukter inneholder stoffer som kan være skadelige både for mennesker, dyr og natur.
Hoper seg opp i mennesker og dyr
De "tradisjonelle" skismøringene som rød, blå og grønn stift inneholder normalt ikke miljøfarlige stoffer. Enkelte smøreprodukter derimot, som glider, skirens og voks, kan blant annet inneholde løsemidler, og perfluorerte og polyfluorerte stoffer.
Felles for disse stoffene er at de kan være både helse- og miljøskadelige. Miljøfarlige stoffer brytes nemlig svært sakte ned i naturen, og kan dermed hope seg opp og lagres i mennesker og dyr. Derfor må rester og tomemballasje leveres som farlig avfall.
Tips til sikker smøring
Det aller beste er å unngå skismøringsprodukter som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. Likevel finnes det flere forhåndsregler du kan ta. Robert Stark, selger og smører ved Intersport i Oslo, har tidligere vært smører for verdenscupen i langrenn i Sverige. Han har gode tips å komme med:
- Du bør bruke hansker når du smører, for miljøgiften som finnes i enkelte typer skismøring kan trenge inn i huden. Jeg fikk fluorforgiftning en gang, og lå da syk med feber i to-tre dager, forteller Stark. Videre forteller han at det også finnes masker man kan bruke for å unngå å puste inn farlige stoffer. Han presiserer at dette spesielt gjelder skismøringsprodukter med høyt fluorinnhold, som for eksempel pulversmøring.
Det er viktig å kaste skismøringen riktig når du ikke skal bruke den lenger. Skismøring som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer skal sorteres som farlig avfall. Smøreprodukter som inneholder miljøgifter er som regel merket med faresymboler. Disse skal sorteres som farlig avfall. Er du i tvil om skismøreproduktet ditt inneholder miljøfarlige stoffer - lever det som farlig avfall for sikkerhets skyld.
I Nes kommune kan du levere farlig avfall hos oss på gjenvinningsstasjonen eller ved ett av returpunktene.