Rettetenger rett i søpla?

(27.11.2014)

" Slik styler du årets festfrisyre", "slik blir du hårfin til julebordet", "festfrisyren du fikser selv". Hårstylingstips i julebordsesongen florerer på linje med flåttalarmer i sommerferien, og rettetang blir ofte nevnt som et nyttig hjelpemiddel. Men vet du hva du skal gjøre med rettetangen om den blir ødelagt?

Retter håret som aldri før

Desember er synonymt med julegaveshopping og julebord, og er dermed også en høysesong for hårstylingsapparater. Tall fra Elkjøp viser at denne kjeden alene solgte rundt 24 000 stylingsapparater i desember i fjor, og tallet er forventet å stige med 20 prosent i år.

- Førjulstida er høysesong for hårstylingsapparater, og rettetenger er absolutt blant favorittene. Mange kjøper det som julegave til andre, eller oppgraderer sine egne produkter før julebordsesongen, sier kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein Andre Schmidt.

Foto: Johnny Syversen

Til tross for at vi stadig kjøper flere elektriske hårstylingsapparater, er det dessverre mange som ikke vet hva de skal gjøre med disse produktene når de ikke kan brukes lenger. I en undersøkelse Omnicom Media Group har gjennomført for Avfall Norge og LOOP, sier hver fjerde nordmann at de ikke leverer småelektronikk på riktig måte.

Tilrettelegging er viktig

Heldigvis finnes det også mange som sorterer småelektronikk riktig, og Hanne Cecilie Lien er en av dem. Med rødvin i glasset og rettetangen i hånden, er Lien i gang med å gjøre seg klar til kveldens begivenheter. Selvom det kanskje ikke er miljøspørsmål som er viet det største fokuset akkurat denne lørdagskvelden, forteller Lien at både hun og samboeren er ganske miljøbevisste. Hjemme har de blant annet gode kildesorteringsløsninger, både under kjøkkenbenken og i garasjen.

- Vi har en god kildesorteringsløsning på kjøkkenet. I tillegg har vi en oppbevaringsstasjon i garasjen, hvor vi legger rettetenger og annet elektrisk avfall som skal til gjenvinning. Så tar vi det med oss neste gang vi skal til en miljøstasjon eller tilbake til butikken. Jeg synes det er fint at det som ikke skal brukes videre kan håndteres på en riktig måte og bli til noe nytt, forteller Lien.

Slik sorterer du riktig

Renovasjonsanvarlig Lindis Assmann, forteller at rettetenger og annen småelektronikk kan inneholde miljøgifter som er skadelige for både mennesker, dyr og natur, dersom de kommer på avveie. Det er derfor svært viktig at småelektronikk ikke blir kastet i restavfallet, men leveres til godkjent behandling.

- En enkel huskeregel er at alt som har gitt lyd eller lys er et elektrisk produkt. De skal ikke skal kastes i restavfallet hjemme, men leveres på en gjenvinningsstasjon eller til en butikk som selger tilsvarende produkter, sier Assmann. - Vi er ikke så opptatt av hvordan du styler håret, men hvor du kaster rettetangen din angår oss alle, avslutter hun, og legger til at hun ønsker alle en god julebordsfeiring med fine og kreative frisyrer.